6 Manieren om je hond mentaal uit te dagen

door | 25 jul, 2019

pup opvoeden
Zephalinda Dog Coach blog

Wil je je hond eens mentaal uitdagen ? Hier zijn 6 tips !

We denken soms dat honden alleen lichamelijke uitdagingen nodig hebben. We willen graag met ze wandelen, rennen of fietsen. Maar het is ook leuk je hond eens geestelijk aan het werk te zetten. Een hond moet ook mentaal fit blijven om zich lekker te voelen.

Laten we daarom eens kijken hoe we een hond mentaal kunnen uitdagen…

 

1. Leer het commando ‘Zoek…’

Als je een hond hebt die alert en energiek is (bijvoorbeeld een speurhond of jachthond) dan kun je hem leren te zoeken. Als je de interactie aangaat met je hond dan begrijpt ie vrij snel wat je bedoelt. En zeker als het om een snoepje gaat. Probeer daarom eens wat lekkers te verstoppen in de omgeving van de hond en vraag hem ernaar te zoeken. De hond vindt het prachtig en gaat graag voor je aan het werk. Maak het spel telkens ietsje moeilijker en je hond gaat er in mee.

Je kunt ook spelen met de hond door jezelf te verstoppen in een bos bijvoorbeeld. Succes verzekerd.

 

2. Leer het commando ‘Pak…’ en ‘Los…’

Jij bepaalt wanneer een hond iets oppakt en weer loslaat. Je kunt hiervoor een bal gebruiken. Regisseer dat de hond dit mag pakken en wanneer. Gebruik dan het commando ‘Pak’ of ‘Pak bal’. De hond leert op een gegeven moment wat pakken is en wat een bal is.

De volgende stap is de hond te leren het speeltje ook weer los te laten. Dat kan met het commando ‘Los’. In het begin moet je de hond helpen, maar op een gegeven moment gaat ie het begrijpen.

Dit spel is erg leuk en kun je dagelijks blijven gebruiken. Je schept er ook een leuke band mee want je maakt je zelf belangrijk voor de hond.

Apporteren is ook een mentale oefening waarbij de hond een item naar jou moet toe brengen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een bal die je gooit. Zorg er voor dat altijd de regie houdt, om te voorkomen dat bijvoorbeeld jachthonden dit spel als een reden zien er vandoor te gaan. Ook mag de hond het speeltje niet gaat zien als prooi waar hij op kan bijten of zich kan toeeigenen.

 

3. Gebruik interactieve spelletjes of speeltjes

Er zijn allerlei spelletjes op de markt waarmee de hond zich kan vermaken. Het gaat dan meestal om attributen waarin je een snoepje kan verstoppen. De hond moet dan ontdekken hoe hij aan het snoepje kan komen. Je zult zien dat het lukt en dat de hond er geen genoeg van krijgt. Verbaas je over hoe veel en hoe snel je je hond iets kunt leren. En het schept ook nog eens een fijne band.

 

4. Verander je wandelroute

Voor ons stelt het misschien weinig voor, maar voor een hond is het een compleet nieuwe belevenis. Allemaal nieuwe geurtjes en ervaringen. Ze zetten de hersens van de hond aan het werk en voorkomen dat de hond te veel op de automatische piloot loopt. Ook zal de hond anders reageren als hij het nieuwe territorium niet direct herkent.
Uitproberen dus !

 

5. Behendigheidstraining

Er zijn allerlei “agility clubs” waar je met je hond leuke uitdagende spellen kunt doen zoals over een hindernis springen of door een buis rennen. Ook het vangen van een frisbee is een leuke uitdaging.

Maar je kunt ook gewoon op straat of in een bos aan de slag. Zigzag eens tussen bomen door, of loop over boomstronken, muurtjes of fietsenrekken. Je hond vindt het fantastisch.

 

6. Vervul de werkdrift van de hond

Honden met een hoge werkdrift willen graag voor je werken. Denk aan politiehonden, collies (schapendrijven), speurhonden op vliegvelden of douane, hulphonden of jachthonden. Er zijn veel gespecialiseerde verenigingen die dingen organiseren voor dit soort honden zodat ze fysiek en mentaal tevreden blijven.

 

Kun je wel wat hondenadvies gebruiken ?

Ik ben professioneel hondengedragsdeskundige, en ben blij dat je mijn artikelen leest. Het opdoen van kennis is altijd een belangrijke stap om de relatie met je hond(en) te verbeteren.

Ik deel daarom graag wat ik weet. Hetzij in een artikel, hetzij in een persoonlijke afspraak. Want hondenbezitters bezoeken is namelijk wat ik meestal doe. Ik ga bij mensen langs of heb een online afspraak om het over de hond te hebben en te kijken hoe dingen beter kunnen. Ik draai geen standaard verhaal af, maar ga in op jouw persoonlijke situatie. Mijn adviezen zijn maatwerk, en voelen meestal als een opluchting en een cadeautje.

Mocht je zelf ook een situatie hebben met de hond waarin je wel wat steun kunt gebruiken, aarzel dan niet. Ik vertel je graag of ik iets voor je kan betekenen.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: