Hoe maak je een hond gelukkig: 8 tips

door | 18 sep, 2019 | Hondenwereld

Wil je je hond gelukkig maken ? Hier zijn 8 tips !

Ik ben hondengedragstrainer, dus ik werk dagelijks aan het ‘gelukkiger’ maken van honden. En met gelukkig maken bedoel ik dat de baas aan de behoeftes van de hond voldoet en daar ook blij van wordt.

Laten we eens kijken welke tips ik heb vanuit mijn werk als hondengedragsdeskundige over het gelukkig maken van je hond…

 

1. Energie is alles

Voor een hond is energie alles. Wij mensen denken dat honden naar ons luisteren, maar ze lezen bovenal onze energie en kijken naar onze lichaamstaal. Daaruit concluderen ze wat we willen.
  

De meeste gedragsproblemen die bij honden zichtbaar worden zijn een weerspiegeling van de innerlijke onrust bij de hondeneigenaar. Hoe gezond jij je mentaal en fysiek voelt beïnvloedt je gemoedstoestand en dus ook die van je hond.

Honden leren door te observeren en wij als ‘menselijke’ roedel moeten het juiste voorbeeld geven. Honden zijn van ons afhankelijk in deze moderne wereld en kijken naar ons voor instructies.

Een waardig roedelleider moet kalm zijn en zal via zijn rustige energie anderen uitnodigen om hem te volgen. Hij hoeft zijn positie niet af te dwingen omdat hij door de zelfverzekerde energie het natuurlijke respect krijgt, zoals een moederhond dat krijgt van haar pups. 

 

2. Maak van de wandeling ‘quality time’

De wandeling met je hond is misschien wel het meest bepalende onderdeel van de ontwikkeling van jullie band. Het is niet alleen een uitgelezen kans om de hond z’n energie te laten verbruiken, maar ook om als mini roedel naar buiten te treden.

Je wilt dat de hond zich richt op jou, en jou dus gaat volgen. Wat ik in praktijk echter vaak zie is het omgekeerde. De hondenbezitter volgt de hond. En dat leidt helaas vaak tot probleemgedragingen als trekken aan de lijn, en uitvalgedrag naar andere honden.

Maak van een wandeling dus een ‘quality moment‘. Leer je hond dingen, heb interactie, geef richting, en oefen commando’s. Bouw ook wat agility in zoals het lopen over muurtjes of tussen fietsen door. De hond vindt het prachtig !

Neem ook niet altijd dezelfde route. Honden gaan het terrein dan als hun domein beschouwen en na enige tijd ‘indringers’ verjagen. Dat gedrag kunnen we voorkomen door variatie in te bouwen.

Ik heb een leuke blog geschreven over mentale uitdagingen voor je hond. Wellicht interessant om eens te lezen.

 

3. Stel grenzen

Honden willen ons graag plezieren en voor ons werken. Het is echter wel belangrijk dat dit gebeurt binnen de kaders die je zelf hebt gesteld. Een hond moet weten wat wel en niet mag, en dus waar de grenzen liggen. Stel je geen grenzen, of ben je daarin inconsequent dan zal de hond niet weten wat je precies verwacht. Hij zal dat dan zelf vanuit zijn instinct gaan opvullen. En meestal levert dat niet het resultaat op dat wij willen…

Wees daarom duidelijk in je communicatie. Doe dingen voor, en vraag je af of jij jezelf zou begrijpen als je een hond was. Dat werkt vaak al heel prikkelend en verhelderend.

 

4. Lees je hond…

Honden communiceren via hun lichaamstaal, en niet via woorden. Als wij leren hun lichaamstaal te lezen dan zullen we meer begrip krijgen en zal er een ‘hondenwereld’ voor ons opengaan.

Denk aan een hond die wegloopt met de staart tussen de poten (onzekerheid, angst), een hond die wegkijkt zegt ‘laat me met rust’, een hond die voortdurend de omgeving scant (onzekerheid, nervositeit), een hond zet z’n oren overeind, borst vooruit en staart omhoog (zeer vastberaden, intentie om uit te vallen).

Wil je meer weten over dit onderwerp dan kun je hier mijn blog vinden over dit onderwerp.

 

5. Respecteer de hond als hond

Wij mensen hebben de neiging de hond te ‘vermenselijken‘. We zien onze trouwe viervoeter vaak als wandelend knuffeldier die we in alle opzichten willen verwennen. Ook moet de hond soms een emotionele leegte opvullen. Je raadt het al, de hond is daar niet geschikt voor.

Als gedragstrainer zie ik vaak wat de gevolgen zijn van deze manier van omgaan.
Er ontstaan snel probleemgedragingen die daarna niet zo simpel meer zijn terug te draaien. Denk aan verlatingsangst als de hond zijn ‘hofhouding’ ineens kwijt is. Of het uitvallen en blaffen naar bezoek of andere honden, omdat de hond ‘zijn roedel’ wil beschermen. Voor een hond zijn dit stressvolle zaken, die niet bijdragen aan zijn geluk.

Mijn tips is dan ook om de hond te respecteren als dier met dierlijke behoeftes. Als je het niet meer weet denk dan hoe de voorvaderen van de hond, de wolf, te werk gaan. De leider van een wolvenroedel zal zijn roedelleden geen snoepjes geven, aaien, troosten, op schoot nemen of er tegen praten.

Goed zijn voor een hond is wat we allemaal willen, maar bekijk dat ook eens vanuit het perspectief van de hond in plaats van het menselijk perspectief.

 

6. Ken de drift van je hond

Denk hierbij aan de jachtdrift, roedeldrift en verdedigingsdrift. Zo zijn er hondensoorten die zijn gefokt als gezelschapsdieren, om vee te drijven, als jachthonden of als waakhond etc.

De drift kan dus een grote rol uitoefenen op het gedrag. Houd hier rekening mee en geef de hond de taak die het beste bij hem past. Gebruik bijvoorbeeld wat creativiteit in spelletjes, laat hem dingen zoeken, doe mee aan behendigheidstrainingen of schapen drijven enz.

Zorg dat je hond op de juiste manier wordt gestimuleerd, en dagelijks zowel lichamelijk als geestelijk wordt uitgedaagd. Honden die teveel jachtdrift hebben moeten worden geleerd om meer roedeldrift te ontwikkelen. Zo heb je zelf een betere controle over je hond tijdens wandelingen aan de lijn, of met het laten loslopen.

 

7. Niet morgen maar nu

Een hond is instinctief en leeft in het hier en nu. Ze reageren direct op geluiden, geuren, de energie van de mens en andere honden. De mens daarentegen reageert vanuit zijn verleden, heden of toekomst. De mens draagt meer ballast met zich mee, en is daarmee zender van allerlei gedragingen en emoties naar de hond. De hond is daar gevoelig voor, en zal er op reageren (vaak zonder dat je zelf weet waarom).

Het beste is om alle gedachten van je af te zetten. Denk niet aan het verleden, want daar ga je niet heen, denk niet aan morgen want daar ben je nog niet. Leef in het moment, nu!

 

8. Let op wat je communiceert

Mensen communiceren voortdurend met hun hond. En dat gaat meestal onbewust. We zijn zendmast van talloze signalen die de hond probeert te interpreteren. Ik zeg altijd, heeft je hond probleemgedragingen, let dan ook eens op de dingen die je uitstraalt.

Communicatie is niet alleen praten, maar ook kijken, aaien, bewegen, gebaren maken, gezichtsuitdrukkingen, geluid maken (intonatie en kracht), handelingen doen (bijvoorbeeld jas aan, schoenen aan, onverwachts opstaan, gek doen).

Alles is voor de hond communicatie en moet door de hond verwerkt worden. Voor een dier een hele kluif. Het is dus geen wonder dat de hond ons soms niet begrijpt.
Wees je daar bewust van en vraag je ook eens vaker af hoe de hond jou ziet. Ben je te begrijpen ? Ben je duidelijk en rustig ? Het helpt allemaal mee.

 

Kun je wel wat hondenadvies gebruiken ?

Ik ben professioneel hondengedragsdeskundige, en ben blij dat je mijn artikelen leest. Het opdoen van kennis is altijd een belangrijke stap om de relatie met je hond(en) te verbeteren.

Ik deel daarom graag wat ik weet. Hetzij in een artikel, hetzij in een persoonlijke afspraak. Want hondenbezitters bezoeken is namelijk wat ik meestal doe. Ik ga bij mensen langs of heb een online afspraak om het over de hond te hebben en te kijken hoe dingen beter kunnen. Ik draai geen standaard verhaal af, maar ga in op jouw persoonlijke situatie. Mijn adviezen zijn maatwerk, en voelen meestal als een opluchting en een cadeautje.

Mocht je zelf ook een situatie hebben met de hond waarin je wel wat steun kunt gebruiken, aarzel dan niet. Ik vertel je graag of ik iets voor je kan betekenen.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: