Cesar Millan

door | 14 jun, 2019 | Cesar Millan

Mijn trainingen bij Cesar Millan in L.A.
Ervaringen die ik nog dagelijks gebruik.

Om me te ontwikkelen als hondengedragstrainer ben ik bij diverse buitenlandse hondentrainers geweest. De ervaringen die ik heb gehad in Los Angeles op het Dog Psychology Center van Cesar Millan waren indrukwekkend. Cesar heeft daar zijn eigen hondentrainingscentrum en geeft zelf workshops aan geinteresseerde studenten.
Ik ben daar in 2016 en 2017 een week geweest.

Cesar is de ster van de hitserie Dog Whisperer, Leader of the Pack en Cesar to the rescue, op National Geographic Channel.
Hij is vernieuwend geweest in de opvatting dat honden vooral roedeldieren zijn die letten op de energie die mensen uitstralen.  Hij beschikt over het unieke vermogen de psychologie van de hond werkelijk te doorgronden en te vertalen naar een aanpak die werkt voor iedereen!

Cesar Millan, een bron van inspiratie

Nu ik zelf ook enkele jaren mensen help die problemen hebben met hun hond merk ik

pas hoe omvangrijk het gebied van hondengedrag werkelijk is. En ook hoe interessant. De basis die ik heb gelegd bij Cesar is zeer waardevol gebleken. Het heeft me doen besluiten om alleen nog met de beste trainers ter wereld te willen werken. Gewoon het hoogste niveau halen dat er is. Dat is echt fantastisch !

Cesar is een bron van inspiratie en zeer gepassioneerd over het werk dat hij doet.
Hij heeft zijn eigen methode ontwikkeld en is daarmee de grondlegger geworden van de moderne hondengedragswetenschap. Een wetenschap die niet alleen kijkt naar hoe je een brave hond kunt krijgen, maar veel dieper ingaat op de relatie tussen hond en mens. De pure psychologie eigenlijk. Want dat is het, psychologie. Begrijpen hoe honden denken, en hoe mensen denken. Deze twee krachten moeten bij elkaar gebracht worden. En pas dan, als je je hond werkelijk snapt, kun je samen in balans komen. Dat is ook wat ik zelf ervaar als ik consults geef. Ik pak niet alleen de hond aan maar vooral ook de baas van de hond. Hoe kun je die zover krijgen dat er aan de behoefte van de hond wordt voldaan. Dat is het punt waar het om draait.

 

De Cesar Millan methode

Ik zal je in het kort uitleggen welke methode Cesar Millan gebruikt om mens en hond samen te brengen.

Begrijp je hond
Bij Cesar staat de wereld van de hond centraal.
Hondenpsychologie is het leren begrijpen van je hond, ofwel het leren van hondentaal.
Wat zijn de behoeftes van een hond, en hoe verloopt onze communicatie ?
De mens is vaak de zwakke schakel als het gaat om het opvoeden van de hond.
Gevolg is een hond die geen duidelijke signalen krijgt wat we van hem verlangen.

Kalme zelfbewuste energie
Om een hond iets te leren moet hij kalm zijn. Maar ook wij moeten kalme energie uitstralen.  Deze wisselwerking van energie is de sleutel tot succes.
Het toepassen van kalmte valt niet altijd mee omdat wij als mensen vaak ongeduldig of emotioneel zijn. We denken ook vaak vanuit ons als mens, en verwachten min of meer hetzelfde terug van onze hond.

Het belang van de roedel
Honden stammen af van wolven. Om een hond goed te begrijpen kun je daarom een wolvenroedel bestuderen.  Wie heeft daar de leiding ? Hoe gedragen de volgers zich ?
Met deze principes in gedachte kun je ook nadenken wat onze eigen viervoeter verwacht.  Zaken als het vaak belonen, of altijd toegang hebben tot voedsel is dus niet logisch.
Honden missen net als wolven ook veel menselijke emoties zoals verdriet, rouw, compassie of liefde. Wel zijn ze trouw aan hun roedel en willen ze graag voor je werken.

Exercise, Discipline, Affection
De volgorde van handelingen om succesvol te zijn met je hond is ‘Beweging‘, ‘Discipline‘ en ‘Affectie‘.
Eerst moet de hond fysiek zijn uitgedaagd, voordat je hem discipline kan bijbrengen.
De hond is anders simpelweg te onrustig en niet gefocust.
Het geven van affectie is ook belangrijk voor het opbouwen van een goede band.
Bedenk daarbij wel welk gedrag je beloont. Het gewenste of het ongewenste gedrag.

Een beetje Cesar in alles wat ik bied

Ik ben niet alleen bij Cesar Millan blijven stilstaan, maar heb me ook verdiept in de methodes die andere toptrainers gebruiken. Ik heb gemerkt dat ook zij respect hebben voor wat Cesar betekent.
Cesar heeft mensen geleerd dat er oplossingen zijn die echt werken. Mensen hebben daarmee geloof gekregen in hun hond, en geven niet snel meer op. Ze willen aan de slag met hun hond, en dat ervaren ook trainers zoals ik.

Ik denk dat de beste trainers elementen van Cesar hebben overgenomen, en er zelf hun eigen inzichten en ervaringen aan hebben toegevoegd. Zo proberen we allemaal uniek te zijn, en geen kopie van Cesar zelf.

Door de jaren ben ik niet meer of minder van de theorie gaan gebruiken. Het is eigenlijk stabiel. Ik zou zeggen voor mij zo’n 35%. Zijn inzichten over roedelgedrag blijken echt te werken in praktijk, evenals de energie die hond en baas moeten hebben om succesvol te zijn. Ik heb het voorrecht om het dagelijks te kunnen toepassen bij mijn klanten en merk dat het van groot belang is.

Ik ben nu zelf zo ver dat mijn ervaring, die ik heb opgedaan met honderden consults, zijn geworden tot mijn eigen unieke aanpak. Als je wilt praat ik graag over Cesar z’n concepten, maar ik kom er zelf niet mee voor de dag. Ik praat liever over wat jij als hondenbezitter ervaart, en hoe we de hond het beste kunnen helpen. Hoe die kennis tot stand is gekomen blijft altijd een mix van training en een heleboel ervaring en feedback van klanten. Cesar geef ik credit voor de basis die ik heb mogen bouwen, en de grote impact die zijn uitstraling heeft op het leven van veel hondeneigenaren.

Hoe ga ik te werk als gedragstrainer 

Als hondengedragstrainer probeer ik je te leren wat de oorzaak is van het probleemgedrag van je hond, en hoe we de situatie kunnen verbeteren. Ik kijk ook naar de omgeving waarin de hond verkeert en de communicatie met de eigenaar.

Zijn daar nog dingen te verbeteren ? Meestal is dat wel het geval.

In z’n algemeenheid is het voor veel van mijn klanten een fijne ervaring als ik alle ins en outs van hun situatie met ze kan bespreken. Mijn kennis is groot, en de consults openen voor veel mensen een nieuwe wereld. Je krijgt een betere band met je hond, en verliest meestal veel stress en frustratie. Echt een cadeautje.

Praktisch gezien bespaar ik ook veel tijd omdat het zelf doormodderen en uitproberen van oplossingen meestal niet werkt. Wacht niet tot de problemen urgent worden, maar doe er direct iets aan.

Ik geef je mijn jarenlang opgebouwde kennis die ook in jouw leven met je hond altijd z’n waarde zal behouden.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: