Je hond blaffen afleren – hoe doe je dat ?

door | 4 jun, 2020

Hoe blaffen afleren
Zephalinda Dog Coach blog

Je hond blaffen afleren.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.

Ik ben fulltime hondengedragsdeskundige en krijg vaak de vraag “hoe kan ik mijn hond blaffen afleren‘. In dit blog zal ik proberen hierover wat helderheid te scheppen. Voor ik echter begin zeg ik dat blaffen afleren geen kunstje is of het toepassen van een snelle fix. Het gaat vaak om meer dan een gedragsverandering bij de hond alleen.

Heb jij ook de controle verloren over het blaffen van je hond, lees dan snel verder.

Mocht je meer geïnteresseerd zijn in probleemgedrag als blaffen, verlatingsangst, een bange hond of gebrek aan controle, klik dan op dat woord voor mijn aparte blog over het onderwerp.

De bel gaat, de hond blaft

Dat is volgens mij de meest voorkomende uiting van het blaffen. En natuurlijk soms irritant. En buiten een ’trigger’ als bel zijn er natuurlijk nog talloze andere voorbeelden. Denk aan honden die blaffen in de tuin, vanaf balkon of achter een venster.

Of honden die tijdens de wandeling reageren op passanten en andere honden.

In vergevorderde gevallen heb je honden die binnen en buiten blaffen naar alles wat beweegt en geluid maakt. Het blaffen strekt zich dan uit van de stofzuiger tot aan postbezorging en van binnenkomende bezoekers tot langsrijdende scooters.
Alles is voor de hond reden om te blaffen.
Dit ongecontroleerde gedrag is stressvol voor de hond en de baas.
Wat begon als sporadisch blaffen is nu een constant aanwezig probleem geworden.

Menig hondenbezitter baalt van de incidenten, maar voelt zich ook machteloos. Maar wees gerust, er is altijd wel iets te doen aan het blaffen.

 

In welke categorie valt jouw hond ?

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen waardoor honden blafgedrag ontwikkelen.
Herken jij je in een of meer van deze situaties ?

1. Een hond met een rol als bewaker
Honden die een rol hebben afgedwongen als ‘bewaker’ ontwikkelen snel overmatig blafgedrag.

Deze honden letten binnen en buiten op geluiden en beweging. Ze moeten alles weten wat er in en om het huis gebeurt. Als er passanten langslopen slaan ze aan, als de bel gaat ook, als een autoportier dichtslaat. De ’triggers’ zijn teveel om op te noemen. Maar wat wil de hond er eigenlijk mee zeggen ?

In mijn ervaring draait het er bij de hond om dat hij de roedel wil waarschuwen voor ‘onraad‘. Als de hond de bewegingen en geluiden indringend vindt of wanneer hij weet dat zijn baas er op zal reageren dan slaat hij aan.
Het is de hond dus te doen om de mens in beweging te brengen of te alarmeren.

2. Een hond met een hoge territoriumdrift
Honden die hun huis en de ruimte eromheen beschouwen als hun domein (territorium) zijn geneigd te blaffen om ‘indringers‘ op afstand te houden.

Veel mensen denken dat ze een waakhond hebben, maar in veel gevallen denkt de hond daar anders over. Ze blaffen wel als je thuis bent, maar als je er niet bent dan laten ze niets van zich horen. Hoe het bij jou zit kun je vrij gemakkelijk achterhalen.

Vertrek van huis en zorg ervoor dat de hond weet dat je weg bent. Film de hond met een camera of neem geluid op.  Zonder dat de hond je hoort moet je dan een tijdje later aanbellen. Blaft de hond in jouw afwezigheid dan kun je hem een ‘waakhond’ noemen. Doet hij niets, dan heeft de hond geen hoge territoriumdrift.

3. Een hond met dominant gedrag buiten
Heb je een hond die buiten begint te blaffen tegen andere honden, dan is er een kans dat je hond ‘ongecontroleerd reactief‘ is. De hond voelt de noodzaak om te acteren als de energie van de passerende hond niet in orde is.
Het gaat hier meestal niet om agressie maar meer om de hiërarchie van dat moment kenbaar te maken.

Natuurlijk willen we het liefst een hond die braaf naast ons blijft lopen, maar de realiteit is vaak anders. Veel honden hebben buiten geen focus op ons, en pakken dan vrijheden die wij niet wensen.

4. Een hond die niet alleen kan zijn
Er zijn veel honden die blaffen omdat ze ongemak ervaren. Verlatingsangst is er een kenmerkend voorbeeld van. Een hond wordt dan alleen gelaten terwijl hij dat niet aankan of heeft geleerd. Gevolg is stress, angst en soms paniek waarin de hond gaat blaffen, piepen, janken of zelfs slopen. De hond probeert met dit gedrag de roedel bij elkaar te roepen of de ruimte te verlaten om te zoeken.
In dit blog over verlatingsangst leg ik meer uit over dit onderwerp.

5. Een hond met onzekerheid of angst
Honden die dingen zien aankomen waar ze bang voor zijn of niet kennen, kunnen ook gaan blaffen. Denk aan blafgedrag als er een bepaald object passeert als een auto of vliegtuig.  Maar ook skateboards, winkelwagentjes en scootmobielen kunnen een snelle trigger zijn. Verder zie je het natuurlijk als je hond blaft als hij een hond of mens tegenkomt waar bij bang voor is.
In dit blog over een bange hond leg ik meer uit over dit onderwerp.

6. Blaffen als aangeleerde reactie
Het is niet al te moeilijk om (bewust of onbewust) opwinding te veroorzaken bij je hond. Pak je schoenen en de hond denkt dat het tijd is om naar buiten te gaan.
Hou een speeltje of snoepje in je hand en de hond blaft om je te motiveren het te geven.
Ook kinderen kunnen met ongecontroleerd gedrag een hond snel aanzetten tot blaffen. Het is een instinctieve reactie die voorkomt uit opwinding.

7. De hond is nog pup
Puppies gooien vaak alles in de strijd om iets kenbaar te maken. Het gaat dan niet alleen om blaffen, maar ook om piepen of bijten. De pup oefent en de mens reageert. Afhankelijk van de mate waarin wij meegaan leert de pup de effecten ervan.

Bij pups draait het blaffen vooral om aandacht en speelsheid omdat ze de wereld nog niet goed kennen.

blaffen afleren hond

Help, hoe moet ik het blaffen afleren 

We hebben niet alleen met eerdergenoemde gedragingen te maken maar ook met nogal wat andere ingrediënten in de mix, zoals: het karakter van de hond, de plek waar de hond verblijft, zijn ras, de aansturing van de hond door de baas en medegezinsleden, de regels die de hond kent, de structuur om de hond heen, de basisgehoorzaamheid, de hoeveelheid beweging, de leeftijd, de gezondheid, de stressbeleving in huis en buiten, en de vrijheden die de hond krijgt.

Het is dus een hele puzzel.
Maar plaatsen we de oorzaken en omstandigheden bij elkaar dan krijg je een beter inzicht in jouw situatie en kan ik je enkele TIPS geven voor verbetering.

 

Blaffen afleren; mijn tips ter verbetering

Kijk wat er op jou van toepassing is…

  • Gebrekkige focus bij je hond
    Er zijn veel honden die meer gericht zijn op hun omgeving dan op hun eigen baas. De hond kiest daar niet zelf voor, maar wordt (geleidelijk) in die positie gemanoeuvreerd. Honden die dit overkomt blaffen meer om hun roedel te beschermen of ‘indringers’ weg te jagen.
    MIJN TIP : Het blaffen afleren in deze gevallen richt zich vooral op het adresseren van de gebrekkige focus en het afbouwen van het beschermgedrag.
  • Veel vrijheden, weinig regels
    Honden met veel vrijheden krijgen de kans hun instinct naar hartenlust in te zetten. En dat betekent dat ze snel grijpen naar hun communicatiemiddel bij uitstek: het blaffen. Het blaffen afleren houdt in deze gevallen vooral in om in te grijpen in de dagelijkse structuur van de hond. Wat mag hij wel, en wat mag hij niet. Moeten we prikkels wegnemen of de hond ander gedrag leren.
    MIJN TIP : Geef de hond niet alle ruimte maar geef ook aan wat je wel van de hond verwacht.  Als je niet wilt dat de hond blaft leer de hond dan ander gedrag op cruciale momenten.
  • Een ongezonde band
    Van een ongezonde band is sprake als de hechting met de hond te sterk of te zwak is. In beide gevallen kan de hond probleemgedrag en dus blafgedrag gaan vertonen.
    Bij een sterke hechting wil de hond de roedel altijd bij elkaar houden.
    Het blaffen ontstaat dan als de hond alleen wordt gelaten of eventueel moet optreden tegen ‘indringers’.
    Bij een zwakke band zal de hond zich niet op jou willen verlaten. Daar kunnen oneindig veel redenen voor zijn, maar de signalen die je afgeeft ervaart de hond niet als stabiel of begrijpelijk. Honden kunnen dan gaan blaffen uit stress of om zichzelf of de roedel te verdedigen.
    MIJN TIP : Let op de hechting die je hebt met je hond. Blaffen afleren kan door te spelen met de hechting. Ben je altijd toegankelijk voor de hond, verminder dat dan eens. Ben je zelden aanwezig, wees dan een belangrijker deel van de roedel.
  • Een klimaat van commotie en stress
    Als het leven van de hond zich afspeelt in een stressvolle omgeving dan wordt er ook vaak bij geblaft. De hond pakt de stress op en krijgt de neiging zelf ook veel te reageren op allerlei prikkels.
    MIJN TIP : Het blaffen afleren in deze omstandigheden is vooral het creëren van meer rust.

En de blafband dan…?

Naar mijn mening als hondengedragstrainer bestrijdt een blafband alleen een symptoom. Het pakt de oorzaak van het blaffen niet aan, het helpt vaak niet, en kan ook nog eens tot stress leiden bij de hond.
Je onderdrukt namelijk de natuurlijke drift van de hond om zich te uiten.
Mijn advies zou dan ook zijn om de blafband niet in te zetten.

 

Hoe ga ik te werk als gedragstrainer 

Honden die ongemak ervaren en dat uiten door bovengenoemde gedragingen zijn goed te helpen.

Als hondengedragstrainer probeer ik je te leren wat de oorzaak is van het gedrag en hoe we het ongemak kunnen wegnemen. Verder moeten we ook kijken naar de omgeving waarin de hond verkeert en de communicatie met de eigenaar.
Zijn daar nog dingen te verbeteren ? Meestal is dat wel het geval.

In z’n algemeenheid is het voor veel van mijn klanten een fijne ervaring als ik alle ins en outs van hun situatie met ze kan bespreken. Mijn kennis is groot, en de consults openen voor veel mensen een nieuwe wereld. Een wereld waarin je op een ontspannen manier met je hond kunt omgaan zonder stress of probleem. Is dat niet fantastisch !

De kracht van mijn aanpak is ook dat ik je veel tijd bespaar door langs te komen en precies aan te geven wat er moet gebeuren. Je krijgt mijn jarenlang opgebouwde kennis meteen tot je beschikking.

Mijn kennis heeft waarde die je altijd kunt blijven gebruiken.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: