Hoe gebruik je een hondenbench: 10 tips

door | 25 jul, 2019

Hondenbench
Zephalinda Dog Coach blog

Tien tips voor het juiste gebruik van een hondenbench.

Als hondengedragsdeskundige krijg ik veel vragen over het gebruik van de hondenbench. Ik zet de bench soms ook in om niet gewenste gedragingen van de hond om te buigen.

Let er wel op dat de bench geen instrument is om de hond in op te sluiten als je er geen last van wilt hebben. Dat werkt averechts. Een bench moet een veilige plek zijn.

Heb je moeite met het idee een bench te gebruiken, beschouw de bench dan als de baby-sitter van je hond. Of denk aan de voordelen die het heeft zoals eenvoudiger vervoer in de auto of vliegtuig, of het beter ‘hanteerbaar’ blijven bij de dierenarts. Bij de hond daalt de stress en ontstaat een associatie met veiligheid.

1. Wat willen we bereiken met de bench

Met een bench willen we het volgende creëren:

  • een vaste, veilige rustplek waar de hond kan chillen
  • een plek waar de hond niet hoeft te acteren
  • een plek waar de hond niet overprikkeld kan raken
  • een plek die helpt de hond te ontspannen, en dus stressvrij is
  • een plek waar de hond niet kan rondlopen, en dus niet hoeft te waken of ergens achteraan te gaan.

Dat is in het kort de essentie van de bench. Let er dus bij alles wat je doet dat er aan

deze criteria wordt voldaan. Bouwt de hond wel stress op de in bench, stop dan het gebruik en werk aan de redenen waarom het niet lukt.

 

2. Zorg voor de juiste introductie

Een hond moet geleerd worden wat het is om in een bench te verblijven. Introduceer het gebruik op een kalme manier en dwing de hond er niet in. We willen stress vermijden, en idealiter een situatie creëren waarbij de hond zelf kiest in de bench te gaan. Je moet de hond dus eerst helpen en aangeven wat je verwacht.

De eerste pogingen moeten altijd kort zijn, met de deur open. Bouw de benchtijd langzaam op en sluit de deur tussendoor soms af. Blijf de situatie managen en ga in de introductiefase niet lang weg. Probeer de benchtijd langzaam op te bouwen en forceer niets.

Tip: De meeste honden vinden het fijn om in een overdekt hok te verblijven. Dat geeft ze een gevoel van veiligheid. Mijn tip is dus om de bench aan de bovenkant af te dekken.

 

3. Hoe lang kan de hond in de bench

Na de introductiefase kan de hond zelfstandig in de bench verblijven.
De duur van het verblijf hangt dan af van de volgende zaken:

  • Het energie-niveau van de hond
    Honden moeten goed zijn uitgelaten (liefst moe zijn) voor we ze in een bench zetten. Als de hond teveel energie heeft in de bench kan hij gefrustreerd raken.
    Let dus op dit punt, vooral ook als je een zeer energieke hond hebt.
  • De leeftijd van de hond
    Pups kunnen korter, maar vaker in de bench. Volwassen honden langer.
  • De mate van gewenning.
    Als een hond niet eerder een bench heeft gehad of er slechte ervaringen mee heeft dan moet het introductie traject opnieuw worden doorlopen.

In z’n algemeenheid is de duur van de benchtijd:

Pups tot 3 maanden*: 1 tot max. 2 uur
Pups tot 6 maanden*: 2 tot max. 4 uur
Volwassen honden: 4 tot max. 6 uur (’s nachts wellicht iets langer)

* Pups moeten zich regelmatig kunnen ontlasten, en kunnen daarom niet te lang in de bench. Ook moeten ze natuurlijk langzaam wennen. Houd in de opbouw aan dat de benchtijd met 1 uur per maand kan worden verhoogd.

 

4. Welke honden kunnen niet in een hondenbench

Er zijn hondenrassen die niet tegen opsluiting in beperkte ruimtes kunnen als benches, halletjes of bijkeukens. Rassen waar dat voor geldt zijn vaak werkhonden of honden die van nature in een vrije buitenomgeving hebben geleefd.
Denk aan:

  • Herder-achtigen
  • Husky’s
  • Akita’s
  • Alaskan Malamute
  • Wolfshonden

 

5. Moet ik de bench dicht doen ?

We willen de hond soms vrijheden ontnemen, maar tegelijkertijd geen stress creëren. Deze belangrijke balans moet je in het oog houden als je gaat werken met een afgeloten bench.

Het afsluiten van de bench moet de hond er toe zetten om rust te nemen. Er moeten zo min mogelijk prikkels in de omgeving zijn, en de hond moet op z’n gemak zijn. Let er op dat je ook zelf op je gemak bent, en de bench niet beschouwd als een soort gevangenis. Want dat is wel de laatste associatie die we er aan willen koppelen. Verspreid dus zelf ook geen stress en de hond zal je beter begrijpen.

 

6. Waar moet de hondenbench staan

Zet de bench op een rustig plekje uit de loop. Maak er geen prominente plek van waar je de hond kan zien, of hij/zij jou altijd kan observeren. De beste plek is dus een plek waar weinig prikkels zijn en waar de hond met rust wordt gelaten, of zelf rust kan zoeken (bijvoorbeeld bij bezoek).

Zet de hondenbench niet in een kring met pratende mensen, dichtbij een tv of muziekinstallatie, kinderspeelplek, onder een trap of voor een raam. Dat werkt namelijk niet bevorderlijk voor het scheppen van een stressvrije, rustige plek.

 

7. Zindelijkheidstraining voor een pup

Een bench kan goed worden ingezet tijdens de fase dat een pup zindelijk moet worden.
Als de pup de bench als zijn veilige plekje gaat beschouwen dat wil hij daar niet zijn behoefte doen. Haal de pup op gezette tijden uit de bench. Je kunt de pup dan mee naar buiten nemen, en hem/haar dus op die manier ritme en regels leren.

 

8. Hoe groot moet een bench zijn

De hond moet zich in de bench gemakkelijk kunnen omdraaien, en er gewoon in kunnen staan. Geef je hond dus een niet al te kleine bench.

 

9. Welke soorten hondenbenches zijn er ?

Thuisbench
Als thuisbench kun je het beste kiezen voor een metalen bench met spijlen.
Er zijn ook nylon versies, maar die zijn alleen geschikt voor honden die niet willen uitbreken.

Vliegtuigbench
Ga je vliegen dan is het verplicht een speciale vliegtuigbench te nemen. Hiervoor gelden bepaalde specificaties die je kunt terugvinden op de sites van de vliegmaatschappijen.

Autobench
Kies voor een autobench als je je hond veilig wilt vervoeren, en er voor wil zorgen dat de hond niet door de auto gaat lopen. Autobenches zijn in het algemeen wat compacter om de veiligheid te bevorderen. Je kunt een vliegtuigbench ook als autobench gebruiken of anders een solide autobench aanschaffen die getest is bij ongevallen.

Reisbench
Denk hierbij aan (nylon) reisbenches voor kleine hondjes. Met deze ‘benches’ kun je je hondje veilig meenemen in een drukke omgeving als restaurant, terras, openbaar vervoer, of zelfs als handbagage in een vliegtuig.

 

10. Valkuilen bij de inzet van een bench

– De bench slechts af en toe gebruiken

– De bench als opsluitmiddel zien

– De hond storen in de bench (aaien, spelen)

– De hond te lang in de bench houden

– Een hond met teveel stress of energie opsluiten

– Verkeerde plek voor de bench kiezen

– Verschillende gezinsleden hanteren andere regels

 

Kun je wel wat hulp gebruiken ?

Ik ben professioneel hondengedragsdeskundige, en ben blij dat je mijn artikelen leest. Het opdoen van kennis is altijd een belangrijke stap om de relatie met je hond(en) te verbeteren.

Ik deel daarom graag wat ik weet. Hetzij in een artikel, hetzij in een persoonlijke afspraak. Want hondenbezitters bezoeken is namelijk wat ik meestal doe. Ik ga bij mensen langs of heb een online afspraak om het over de hond te hebben en te kijken hoe dingen beter kunnen. Ik draai geen standaard verhaal af, maar ga in op jouw persoonlijke situatie. Mijn adviezen zijn maatwerk, en voelen meestal als een opluchting en een cadeautje.

Mocht je zelf ook een situatie hebben met de hond waarin je wel wat steun kunt gebruiken, aarzel dan niet en neem contact met me op. Ik vertel je graag of ik iets voor je kan betekenen.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: