Hond bang voor onweer: 10 oplossingen

door | 24 jul, 2019 | Angst bij honden

Is je hond bang voor onweer ? Hier zijn 10 tips om het op te lossen.

Als hondengedragstrainer word ik vaak ingeschakeld om bange honden te helpen.
In deze blog geef ik inside informatie over slechts 1 onderdeel van angst namelijk angst voor onweer.

Ik geef je hieronder 10 tips om angst voor onweer tegen te gaan:

1. Train je hond het hele jaar op harde geluiden

Dit kun je doen door bijvoorbeeld via Youtube onweergeluiden af te spelen en geleidelijk het volume te verhogen na verloop van tijd. De hond gaat dan wennen aan de geluiden en ervaart het als minder stressvol. 

2. Zet negatieven geluiden om in positieve

Als de geluiden zich voordoen kun je proberen de hond te leren er een andere associatie aan te geven. Als er onweergeluid is kun je bijvoorbeeld je hond in huis laten speuren, of een leuk speeltje geven. Op die manier leert de hond het geluid te koppelen aan leuke ervaringen.

3. Blijf kalm

Als je hond bang is voor onweer is het zaak dat je zelf kalm blijft. Wees neutraal en niet overbezorgd want de hond pikt dit signaal op. Door je zelf druk te maken zal de hond ook stress ervaren van jou.
Mocht je kalmerende signalen willen geven richting je hond dan kun je gebruik maken van o.a. gapen en zachtjes je ogen dichtknijpen.

4. Een veilige en beschermende plek in huis

Geef de hond een plek waar hij rust ervaart. Dat hoeft niet perse weg te zijn van de woonkamer want als hij daar een veilige bench heeft dan is dat prima. Is het stil op een slaapkamer en mag de hond daar anders ook komen, dan kun je daar ook een mandje neerzetten. In de meeste gevallen wil de hond bij jou blijven, en is een plekje in jouw buurt dus ook prima.

5. Overstem geluiden met muziek of de tv

Je kunt de onweersgeluiden wat overstemmen met rustige muziek of de tv. Zo verdwijnt het probleem wellicht meer naar de achtergrond.

6. Gebruik aangename geuren

Als je fijne geuren gebruikt als lavendel of bachbloesem dan kan dit hond dit als rustgevend ervaren. Begin daar niet pas mee als het onweer losbarst, maar pas dit ook gedurende het jaar toe als je wilt chillen met je hond. De hond koppelt deze fijne sfeer dan aan de geur.

7. Houd de gordijnen dicht

Dit dempt het onweersgeluid, en houdt ook het flitslicht buiten. Op die manier ervaart de hond ook minder onrust.

8. Gebruik een thundershirt of calming cap

Dit zijn hulpmiddelen die de hond kunnen kalmeren omdat het prikkels uit de omgeving wegneemt (calming cap) of voelt als een veilige bedekking (thundershirt).
Het is belangrijk om deze hulpmiddelen op de juiste manier te introduceren, want anders kan het effect teniet gedaan worden. Als je mijn hulp zou willen hierbij, laat het me dan weten.

9. Masseer of geef TTouch

Massages kunnen honden in een kalme staat brengen, en de band met je viervoeter versterken. Mocht de hond tijdens de massage toch onrustig worden stop er dan mee.
Ook voor massages geldt dat het beter is om dit niet alleen te gebruiken tijdens stressmomenten, maar ook gewoon als je in een ontspannen sfeer bent.

10. Medicatie (afrader)

Ik raad niemand aan om de hond kalmerende medicatie te geven. Angst is een gedragsprobleem dat met bovenstaande tips is op te lossen, eventueel aangevuld door een afspraak met een professionele gedragstrainer. Ik heb al talloze hondenbezitters geholpen en doe dat nooit met middeltjes die de hond moet innemen. Ze kunnen de darmwerking verstoren en het effect op de gezondheid en hersenen is zelden bestudeerd.

Kun je wel wat hulp gebruiken ?

Een hond van angst voor onweer afhelpen kan een hele klus zijn. Als professioneel  hondengedragstrainer kan ik je daarbij helpen. Ik geef op maat adviezen voor jouw specifieke omstandigheden en leer je hoe je praktisch te werk moet gaan. De succeskans is dan vaak een stuk groter dan bij ‘doe-het-zelvers’.

De kracht van mijn aanpak is dat ik je veel tijd en stress bespaar door langs te komen en precies aan te geven wat er moet gebeuren. Je krijgt mijn jarenlang opgebouwde kennis meteen tot je beschikking !

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: