Waarom eet een hond gras ?

Zephalinda Dog Coach blog

Hond eet gras.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.

Ik ben fulltime hondengedragsdeskundige. Ik train honden, en instrueer & coach de eigenaren. Soms krijg ik vragen van mensen over gedragingen van de hond die ze niet kunnen thuisbrengen. Een populair onderwerp is dan het eten van gras door de hond.

Ik zal je in dit blog wat meer vertellen over de (vermoedelijke) redenen waarom een hond gras eet.

 

Staat gras op het menu ?

Heeft jouw hond ook wel eens gras gegeten in de tuin of tijdens het uitlaten ?
Voor ons mensen is dat heel vreemd gedrag omdat we honden eigenlijk niet associëren met gras- of planteneters. Toch zijn honden omnivoren en kunnen ze veel verschillende voedingsstoffen verteren. Dat betekent echter niet dat we onze trouwe viervoeter dit voedsel ook zomaar moeten aanbieden.

Honden hebben een uitgekiend dieet nodig van vlees (eiwitten), orgaanvlees, vetten, vitaminen en mineralen. Gras- en onkruid staat niet op dit menu, maar toch wil de hond het (soms) eten. Laten we eens kijken welke redenen we daarvoor kunnen vinden.

 

 

De voorouders van onze hond (de wolf) eet ook gras

Laten we ook eens kijken naar de diergroep waar onze hond van afstamt: de wolf. Wolven zijn echte vleeseters en dat herkennen we ook in de hond. Maar nemen ze ook gras ? Er zijn onderzoeken die dat wel aantonen. In de uitwerpselen van wolven zijn namelijk ook grasresten aangetroffen. De enige plausibele theorie die men daarvoor aandraagt is dat wolven dit doen om van parasieten in het darmkanaal af te komen. Of dat klopt is voor mij natuurlijk niet na te gaan, maar het lijkt niet onwaarschijnlijk.

 

De hond vindt het lekker

Je ziet vooral in het voorjaar dat honden verse jonge grasscheuten willen eten. In veel gevallen is dat ook het eerste wat ze doen als ze er buiten de geur van ruiken. Ze zijn daarbij ook behoorlijk kieskeurig. Alleen gras met een bepaalde geur (of smaak) komt in aanmerking. Het kan dus gebeuren dat de hond een tijdje rondsnuffelt voor hij iets pakt. In deze theorie is het eten van gras eigenlijk alleen de behoefte aan een soort lekker tussendoortje en niets anders. Maar er is meer…

 

Gras eten als braakmiddel

Dit is een bewezen reden. Honden kunnen gras eten om vrijwel direct daarna te braken. Het gras doet dan dus dienst als braakmiddel.

Het wonderlijke is wel dat honden ook gras kunnen eten omdat ze het lekker vinden, en dan niet braken. Je zou daarom kunnen redeneren dat de maagklachten die ze ervaren het gevolg zijn van eerdere keren dat de hond gras at. Een soort kip en ei verhaal dus. Wetenschappelijk is dat niet aan te tonen, maar het feit dat de hond kan gaan braken wel degelijk.

 

Gras als middel om extra voedingsstoffen binnen te krijgen

Er wordt gezegd dat gras het lichaam van de hond kan zuiveren. Ook zijn er verhalen dat er de vezels en bladgroen in gras werkzaam kunnen zijn op bepaalde delen van het lichaam zoals:

– het immuunsysteem
– de spijsvertering
– de maag en darmen

Er zijn maar heel weinig studies gedaan naar deze effecten, dus we kunnen er geen duidelijke conclusies aan verbinden.

 

Is gras eten een gedragsprobleem ?

Nee, dat kun je niet stellen. Honden kiezen er instinctief voor, en dat betekent dat het geen aangeleerd gedrag is. Er ligt dus een natuurlijke behoefte aan te grondslag.
De ware redenen vinden we misschien nooit, en dat is ook goed. Niet alle gedragingen zijn voor de mens begrijpelijk te maken, of te beïnvloeden.

 

Is gras eten gevaarlijk voor een hond ?

Ik kan daar als hondengedragsdeskundige geen antwoord op geven. Ik kan alleen zeggen wat ik zelf heb geconstateerd, en dat is dat honden er voor kiezen vanuit een instinctieve behoefte. Ik heb geen gevallen gezien waarbij het schadelijk is gebleken. Waar ik me wel bewust van ben zijn de volgende aandachtspunten:

  • op gras zitten vaak teken die bij het eten gemakkelijk kunnen overspringen op de hond
  • met het gras kunnen honden ook andere planten of onkruid mee-eten die minder gezond zijn
  • gras kan parasieten bevatten uit de uitwerpselen van andere dieren. Deze kunnen bij de hond weer tot aandoeningen leiden zoals wormen.
  • gras kan besproeid zijn met gifstoffen.

 

Vragen of contact met mij ?

Heb je vragen over mijn blog of wil je in contact komen met mij, vul dan het contactformulier hieronder in, of Whatsapp mij even.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: