Een pup die blaft

door | 16 jun, 2021

Zephalinda Dog Coach blog

Pup die blaft.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.

Als fulltime hondengedragsdeskundige krijg ik veel te maken met mensen die zich afvragen waarom hun pup blaft. En natuurlijk ook hoe je het blaffen weer kan afleren. In dit blog zal ik proberen uit te leggen waar het blafgedrag vandaan komt en op welke momenten de pup vaak wordt getriggerd om te blaffen. Wat ik belangrijk vind om te stellen is dat je het blaffen natuurlijk niet altijd kunt afleren, maar meestal wel in goede banen kan leiden.

Heb jij het gevoel dat je niet goed weet hoe je moet omgaan met het blaffen van je pup, lees dan snel verder.

[Mocht je meer geïnteresseerd zijn in allerhande algemene tips over de opvoeding van je pup, klik dan hier].

 

Wat is normaal blafgedrag voor een pup ?

Voor een pup is het normaal dat hij het blaffen op ons uitprobeert. Hij moet immers nog leren wat de impact van dit ‘instrument’ is. Afhankelijk van onze reactie zal hij het blaffen in meer of meer mate blijven inzetten.

Om te weten wat normaal blafgedrag is moet je eigenlijk kijken naar wat ‘niet normaal’ is. Mijn mening daarover is dat een beetje blaffen er natuurlijk bij hoort, maar wat we niet willen is dat het bij ons een negatieve reactie oproept.

Wat is dus niet wenselijk:

– Als het blaffen van de pup lang aanhoudt

– Als het blaffen van de pup plaats vindt zonder duidelijke reden of op ongepaste momenten

– Als het blaffen van de pup te luid is

– Als het blaffen van de pup duidt op paniek of hysterie

Kom je in een situatie van ‘onwenselijk’ blaffen van je pup dan moet dat gedrag bijgestuurd worden. De meeste pups willen graag dingen leren, en wij moeten ze dus de kans geven om dat te doen. Maar om dat te kunnen moet je goed begrijpen wat de pup precies wil zeggen. Ik geef je daar wat meer uitleg over.

 

Waarom blaft de pup, en wat kun je doen ?

Honden en dus ook pups blaffen om diverse redenen. Ik zal deze redenen voor je op een rijtje zetten en ze verderop in dit blog koppelen aan veelvoorkomende momenten waarop een pup het blaffen inzet.

Wat zijn de hoofdredenen en oplossingen:

  • De pup heeft iets nodig (aandacht vragen)
    Je kan ook zeggen dat hij wil dat de mens iets voor hem doet of dat het een vorm van aandacht vragen is.
    Voorbeeld: de pup blaft in de bench om aan te geven dat hij eruit wil. De vraag bij dit punt is natuurlijk of we de pup gaan belonen. Want op het moment dat we de pup z’n zin geven, dan heeft ie geleerd dat blaffen heel goed kan werken in die situatie. Hij zal het dan blijven herhalen. Wees dus alert op je reactie en probeer te sturen wat je wilt dat de pup wel en niet doet.

 

  • De pup ziet iets wat beweegt
    Pups kunnen ook gaan blaffen als ze een kat zien of bijvoorbeeld een passant.
    In de vroege fase van hun leven is het hoofddoel eigenlijk alleen maar contact leggen en een soort waarschuwing uitbrengen van “hier ben ik”. De impact op de passant zal meestal laag zijn en de pup leert dan dat blaffen op dat moment niet zinvol is. Als er van onszelf uit echter een vermanende reactie komt naar de pup, dan kan de pup dit oppakken als een stress-signaal. De pup denkt dan dat een passant inderdaad een ‘gevaar’ kan zijn omdat wij zelf ook gaan reageren. Door die wisselwerking kan de pup blijven blaffen en vragen velen zich af wat er nu eigenlijk speelt.

 

  • De pup hoort een vreemd of hard geluid
    Honden kunnen natuurlijk uitstekend horen, maar weten niet altijd welke reactie wij gepast vinden. Net als het blaffen naar bewegende objecten is ook het blaffen naar geluiden veel voorkomend.
    Het meest prominente voorbeeld is de deurbel met daarna een heel scala aan andere geluiden van kerkklokken tot dichtslaande portieren, van winkelwagentjes tot skateboards of van spelende kinderen tot vuurwerk.
    Ook hier zal onze reactie een rol spelen in de manier waarop de pup met het geluid omgaat. De pup zoekt interactie als hij het geluid hoort, en zal daarmee stoppen als wij een kalme reactie hebben of helemaal niet reageren (onverstoord doorgaan met onze bezigheden).

 

  • De pup is opgewonden en anticipeert vast op wat gaat komen.
    Pups kunnen heel snel leren en kunnen bijvoorbeeld gaan blaffen als we een bal pakken om mee te spelen. De pup reageert en wil meedoen. Ditzelfde voorbeeld kan ontstaan als je je schoenen aandoet om naar buiten te gaan. Ook dan weet de pup wat er gaat gebeuren en kan hij gaan blaffen. Wees je bewust van dit fenomeen en buig het geblaf van de pup om door je vaste patroon te doorbreken.
    Voorbeeld: pak de bal, doe deze in je zak en ga zitten. Er gebeurt nu dus niets.

 

Veelvoorkomende momenten waarop een pup blaft

  • Pup blaft in de bench
    Het blaffen in de bench is meestal aangeleerd gedrag waarbij de pup ons aangeeft dat hij eruit wil. Als je dit gedrag beloont, dan zal de pup het snel oppakken en blijven doen. Zorg er dus voor dat je de deur opent als de hond rustig is en niet blaft, en beloon niet het gedrag dat je niet wenst.
    Til de pup dus niet op, en troost de pup ook niet.

 

  • Pup blaft als hij alleen is (overdag of ’s nachts)
    De intentie van de pup is om zijn mede-roedelleden te roepen. Dat kan stress veroorzaken en een blafreactie. Wil je dit probleem oplossen dan moet je de pup leren dat het prima is om alleen te zijn.
    De pup moet zijn roedel niet missen, maar weten dat hij rustig kan wachten tot je terugkomt.
    Oefen dit gedrag daarom tijdens de opvoeding door de pup op gezette tijden alleen te laten zijn op een rustige plek. Doe dat vooral ook als je nog thuis bent, en maak de overgang zo klein mogelijk. Schakel je communicatie met de pup uit, en geef je pup ‘downtime’.

[Mocht je de situatie niet onder controle krijgen lees dan meer over dit onderwerp in mijn blog over verlatingsangst. Dat blog vind je hier]

 

  • Pup blaft naar jou als baas
    Ook hier legt de pup een connectie en wil hij een bepaalde reactie van jou opwekken. Het lastige is dat de pup denkt dat wij zijn gedachten kunnen lezen en precies weten wat hij wil. Maar wij staan vaak met vraagtekens. Heeft hij honger ? Moet hij naar buiten ? Wil hij op schoot (liever niet…) ? Moet hij plassen ?
    Mijn advies is om de hond in deze gevallen niet teveel aan te leren dat blaffen loont. Want dan zal de hond het blijven inzetten. Denk dus goed na wat je je pup precies leert.
    Probeer ook al iets eerder te begrijpen of de hond een bepaalde behoefte heeft. Bijvoorbeeld als hij zacht gaat piepen. Laat het dus bij voorkeur niet zover komen dat de pup overgaat tot blaffen.

 

  • Pup blaft naar bewegende objecten (passanten, fietsers, honden, de auto)
    Pups zijn natuurlijk nog speels en vinden grote objecten vaak erg interessant, maar soms ook intimiderend. Hun reactie erop is in eerste instantie puur instinctief, maar wij kunnen dat ombuigen of afzwakken door de focus van de hond naar ons te verleggen. Als er zich een interactie voordoet leidt de pup dan af, en verleg zijn focus naar jou. Wees het voorbeeld van daadkracht en kalmte dat de pup zou willen volgen.

 

Kun je wel wat hulp bij de opvoeding van je pup gebruiken ?

Ik ben professioneel hondengedragsdeskundige, en ben blij dat je mijn artikelen leest. Het opdoen van kennis is altijd een belangrijke stap om de relatie met je hond(en) te verbeteren.

Ik deel daarom graag wat ik weet. Hetzij in een artikel, hetzij in een persoonlijke afspraak. Want hondenbezitters bezoeken is namelijk wat ik meestal doe. Ik ga bij mensen langs of heb een online afspraak om het over de hond te hebben en te kijken hoe dingen beter kunnen.

Voor bezitters van een pup of jonge hond heb ik opvoedconsults aan huis waarin ik inga op allerlei praktische zaken over gedrag, gehoorzaamheid, communicatie, voeding, benchgebruik en nog veel meer. Ik geef de mensen op die manier de best denkbare start met hun hond.

Spreekt dit jou ook aan of heb je er vragen over, laat dan hieronder een berichtje achter. Je kunt er ook meer over lezen op deze pagina.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: