Pup die niet eet

door | 22 jun, 2021

Pup die niet eet
Zephalinda Dog Coach blog

Pup die niet eet.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.

Ik ben fulltime hondengedragsdeskundige en ik train honden, en instrueer de eigenaren over de juiste aansturing. Omdat ik veel met pups werk krijg ik daar ook veel vragen over. Een van de vragen die dan soms voorbij komt gaat over het eetgedrag van de pup. Want het kan gebeuren dat de pup niet eet, en de mensen niet begrijpen wat er aan de hand kan zijn. Is het voer wel goed, of is er iets anders ? Ik zal je er vanuit mijn perspectief (nl. het gedrag) wat meer over vertellen.

[Ik ben geen dierenarts dus vermoed je dat het een medisch probleem is, maak dan daar een afspraak.]

 

Pup die niet eet – wat kan er zoal aan de hand zijn ?

Ik geef je de tekens die ik zelf in praktijk het meest signaleer. Het is geen complete lijst, en het is ook zeker niet bedoeld als de enige waarheid die er is over dit onderwerp. Want pups kunnen niet met woorden vertellen wat er speelt, maar alleen met gedragingen. Maar laten we eens kijken wat ik zoal heb meegemaakt.

 

 

1. De pup krijgt teveel eten

Als je je niet echt houdt aan de porties dan kan een pup teveel eten krijgen, en daarna geen zin meer hebben om iets te nemen. Dit soort dingen kunnen gebeuren als de pup altijd toegang heeft tot eten (bijvoorbeeld brokjes) en de bak telkens wordt bijgevuld. Ook kan er natuurlijk sprake zijn van teveel tussendoortjes.

Hoeveel een pup moet eten hangt vooral af van het gewicht, de leeftijd en het soort voer dat je geeft. Ik kan er dus geen algemene richtlijnen over geven.
Op de verpakking kun je precies aflezen wat de porties zijn. Ga je meerdere soorten voer combineren (bijv. brokjes en ook blikvoer), let dan op dat je je aan de juiste doseringen houdt zodat de pup alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt.
Omdat een pup snel groeit heeft ie overigens meer voer nodig dan in het volwassen stadium.

Een ander punt van aandacht is de toegang tot eten. Het is geen goed idee om altijd eten neer te zetten. Beter is het om vaste eetmomenten op vaste tijden te creëren.

 

2. De pup krijgt telkens iets anders te eten

Als je veel varieert met voer, dan zal de pup snel doorhebben dat telkens ander eten de norm is. En dat kan weer leiden tot een situatie dat als de pup geen honger heeft, of iets niet zo lekker vindt, hij zal wachten op iets nieuws. Op die manier heb je je eigen ‘calculerende’ pup gekweekt.

Variëren met eten kan wel, maar ga daarin niet te ver. Honden kunnen best wat langer met bepaald voer doen, en pas gaan eten als ze echt honger krijgen. Voel je dus niet te snel gedwongen te gaan afwisselen.

 

3. Teveel spanning rondom eten, of de etensplek

Eten moet een rustig ritueel zijn waarbij de pup zich onbezorgd kan richten op zijn voer. Vermijd dus stress bij de pup door op de volgende punten te letten:

Straal geen spanning uit als de pup niet eet, ofwel forceer de pup niet om te eten. De pup kan jouw spanning oppakken en daarna bang worden van het eetmoment of de etensbak. Want als jij er stress van krijgt, dan krijgt de pup dat ook. Hij ervaart het eten dan als iets wat onrust opwekt.

– Zet de etensbak niet op een drukke, lawaaiige plek. Als de pup moet eten op een plek waar vaak drukte is dan voelt hij zich niet veilig, en kan hij er bang van worden. Gebruik dus een rustige plek, waar de pup niet gestoord kan worden.

– Let op concurrentie met andere huisdieren. Er kan concurrentie ontstaan tussen huisdieren wie er het eerst mag eten. Je ziet dit ook in het wild waar honden om eten kunnen vechten. Dat is meestal een natuurlijk proces waarbij de rangorde tussen de dieren naar voren komt.
In huis kun je het dus meemaken dat de kat de hond weghoudt bij zijn eten, of een pup moet wachten tot een andere hond of de kat klaar is met eten. Leidt dit in goede banen door de pup veiligheid te geven en zijn eigen rustige etensplek. Zo heb je minder kans op concurrentie.

 

4. De pup lust het eten niet of de etensbak is niet schoon

Het kan natuurlijk gebeuren dat de pup niet houdt van bepaald voer. Probeer dan over te schakelen op iets anders. Verder kan het zijn dat de etensbak niet goed wordt schoongehouden, of dat meerdere dieren uit 1 bak eten. Geef de pup dus liefst zijn eigen plek en altijd een schone bak zonder geurtjes.

 

5. De pup is bang voor de etensbak

Het kan zijn dat de pup niet naar zijn eten durft omdat ie de etensbak niet fijn vindt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er zich een incident met de bak heeft voorgedaan (op de grond gevallen met veel lawaai) of dat de pup te veel spanning heeft ervaren bij de baas om te moeten eten. Wees je daar bewust van, en zorg dus ook hier voor minder prikkels rondom het eten en de etensplek.

 

Andere tips & tricks

Laat de spanning los.
Koppel het eten niet aan een grote dosis spanning. De pup merkt dit en gaat zich daarop aanpassen. Dat kan ertoe bijdragen dat hij niet meer comfortabel is bij eten, en dat gaat mijden.

Verstop het eten
Veel pups vinden het van nature leuk om te zoeken naar eten. Verstop overdag eens 1 of 2 kleine porties met brokjes achter een bank of stoel of iets dergelijks. Als de hond zin krijgt in eten gaat hij er naar zoeken.

Laat de pup zelf kiezen wanneer hij eet
Zet het voer neer waar het rustig is, en focus je niet op de gedragingen van de pup. Laat hem z’n gang gaan, en wacht af tot hij zelf behoefte krijgt te eten. Wees dus niet overbezorgd of overmatig bezig daarin een rol op te eisen.

 

Kan een pup een tijdje zonder eten ?

Ja, dat kan best. Wees dus niet te snel gestrest als de pup 1 of 2 dagen niet, of weinig eet. Let wel goed op het drinkgedrag, want honden kunnen veel korter zonder water dan zonder eten. Hou in ieder geval in de gaten dat de neus van de pup nat is.

Schakel natuurlijk een dierenarts in als je gezondheidsklachten vermoedt bijvoorbeeld als de pup braakt, niet drinkt, of lusteloos is.

 

Wil jij mijn persoonlijke advies voor jouw pup ?

Alle mensen zijn verschillend en alle pups ook. Dat maakt dat elke hondenbezitter een andere weg aflegt in de opvoeding van zijn of haar pup. Soms loop je daarbij tegen vragen aan die je eigenlijk aan niemand kan stellen.

Een uitkomst kan dan zijn dat ik bij je op bezoek kom voor een ‘opvoedconsult’ van je pup. We bekijken dan welke specifieke wensen en uitdagingen je zelf ervaart, en ik ga er in een huisbezoek met jou op in. Ik deel de kennis die ik heb, en leer je alles over gehoorzaamheid, de juiste aansturing, het stellen van regels, communicatie, voeding, de bench en nog veel meer. Zo’n bezoek doe ik eenmalig, met daarna natuurlijk nog enkele weken support.

Zou dit iets voor jou zijn, laat dan hieronder een berichtje achter. Je kunt er ook meer over vinden via deze pagina.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: