Pup piept of jankt in de bench

door | 17 jun, 2021

pupt piept en jankt in bench
Zephalinda Dog Coach blog

Pup die piept of jankt in de bench.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.

Als fulltime hondengedragsdeskundige krijg ik veel te maken met mensen die bezig zijn met de opvoeding van hun pup. Je kunt in die fase tegen allerlei vragen aanlopen, en het gedrag in de bench hoort daar ook bij.

Alle geluiden die een pup maakt in of buiten de bench kun je opvatten als communicatie. Ik zal daar nader op in gaan, en uitleggen waarom de pup piept, jankt, of blaft in de bench. Daarna zal ik je meer vertellen of je je zorgen moet maken en ook hoe je het gedrag beter kan controleren.

[Mocht je trouwens meer interesse hebben in uitgebreidere informatie over het opvoeden van een pup, klik dan hier].

 

Mijn pup piept in de bench

Om dit gedrag te begrijpen moet je weten wanneer de pup dit ‘instrument’ inzet. Globaal kan ik daarover het volgende stellen:

 

1. Piepen begint als instinctieve uiting in het nest (1e fase)
Piepen is eigenlijk de meest elementaire vorm van communicatie.
Het is ook het eerste wat de pup gebruikt in het nest.
Ze willen zich kenbaar maken naar de moeder en aangeven dat ze er zijn.
Ze oefenen vooral, en hebben niet echt een idee wat het effect is van dit gedrag.
Het is dus puur instinctief.

2. Piepen als de pup bij de nieuwe eigenaar komt (2e fase)
Als de pup bij ons komt zal het piepen zich langzaam ontwikkelen.
De eerste tijd verruimt de blik van de pup zich, maar zal het piepen nog steeds een aangeboren reactie zijn.

In deze fase piept de pup (in de bench) als:
– hij onzeker is over waar hij zich bevindt
– als hij iets ziet of hoort dat hij niet kent
– moet wennen aan de beperking van een bench
– als hij niemand ziet (waar hoor ik bij) ?
– als hij een fysiek ongemak heeft
– als hij honger heeft en moet wachten

Je kunt in deze fase niet concluderen dat een pup piept om aandacht, want de pup weet niet hoe er op het piepen zal worden gereageerd. Als gezegd is de pup nog heel elementair bezig en piept hij puur omdat de natuur dat ingeeft.

3. Piepen als de pup gewend is en dingen leert (3e fase)
In deze fase leert de pup vanwege het contact met ons dat het piepen erg nuttig kan zijn. Want het is een manier om dingen gedaan te krijgen en dus onze aandacht te pakken.
In deze fase wordt het gedrag van de pup dus gevormd tot een tactisch middel., en piept de pup in de bench om een ‘beloning’ te krijgen, zoals:

de deur van de bench wordt geopend
– er zal voeding worden gegeven
– de pup mag naar buiten om te wandelen
– de pup kan zich weer voegen bij zijn roedel

Het is belangrijk te begrijpen dat wij de pup meestal aanleren waar het piepen toe leidt. We zijn ons dat niet zo bewust maar de pup des te meer. Hij legt verbanden en weet op een bepaald moment wat er gebeurt als hij piept.
Mijn advies is dus om je heel goed bewust te zijn wat je je pup nu precies leert, en of dat het gedrag is dat je wenst.
Wenselijk piepgedrag is bijvoorbeeld dat de pup piept als hij naar buiten moet om zijn behoefte te doen.
Onwenselijk piepgedrag is dat de pup piept omdat er dan een beloning komt als een snoepje of speeltje.

Weet dus wat je doet, en wees vooral consequent.

 

Pup jankt in de bench (4e fase)

Dit zou je kunnen zien als de volgende stap in aangeleerd gedrag.
De pup weet dan dat als hij meer geluid maakt er meer kans is op een reactie. Het piepen heeft niet gewerkt en nu is het janken aan de beurt.
Dit gedrag zie ik het meest als pups alleen zijn, en met het janken of joelen hun roedel willen terugroepen. De pup is dan alleen en vraagt zich af waar iedereen is.
Wij stellen het janken niet op prijs omdat het veel lawaai voortbrengt, en ons ook een machteloos en gestrest gevoel geeft.

Als de pup niet comfortabel is in de bench of in paniek haal hem er dan uit, en creëer een andere plek waar hij minder beperkt is.
Wil je het benchgebruik doorzetten train de pup dan beter door hem ook benchtijd te geven als je thuis bent. Zo kan de pup beter wennen.
Belangrijk bij het benchgebruik is dat je er voor zorgt dat de hond geen stress of hoog paniekniveau bereikt want dan gaat hij de bench associëren met een angstige plek en ben je veel verder van huis.

 

Pup blaft in de bench (5e fase)

Blaffen in de bench doen honden meestal uit stress en voor een direct effect. Ze willen er snel iets mee bereiken dat in eerdere gevallen goed heeft gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan het wegjagen van ‘gevaar’ of het handhaven van de orde.

Bij pups kun je het blaffen in de bench vooral zien als uiting van onvrede of ongemak. De honden zijn vaak overprikkeld door gebrek aan slaap, en willen met het blaffen weer actief deelnemen aan de dingen die de roedel doet.

Blaffen in de bench betekent dat de pup geen rust vindt en veel te actief is om te willen slapen. Als het blaffen aanhoudt heroverweeg dan de functie van de bench als veilige plek waar de hond ongestoord kan rusten.

 

Wanneer moet je je zorgen maken ?

Als een pup connectie met je zoekt vanuit de bench is dat geen reden tot zorg.
Het is wel belangrijk dat je kijkt of de pup veel stress heeft en bijvoorbeeld gaat kwijlen of z’n behoefte doen in de bench. Dan is het wellicht beter er mee te stoppen of het gebruik te veranderen.
Let er verder op dat de plek waar de bench staat zoveel mogelijk prikkelvrij is.
Aanhoudend piepen, janken of blaffen is altijd een reden tot nadenken wat er kan spelen. Is er misschien een fysiek ongemak, teveel commotie in- of buitenshuis, allerlei spanningen of langdurig alleen zijn ? De pup kan het allemaal oppakken en daarop een duidelijke reactie vormen.

 

Kun je wel wat hulp bij de opvoeding van je pup gebruiken ?

Ik ben professioneel hondengedragsdeskundige, en ben blij dat je mijn artikelen leest. Het opdoen van kennis is altijd een belangrijke stap om de relatie met je hond(en) te verbeteren.

Ik deel daarom graag wat ik weet. Hetzij in een artikel, hetzij in een persoonlijke afspraak. Want hondenbezitters bezoeken is namelijk wat ik meestal doe. Ik ga bij mensen langs of heb een online afspraak om het over de hond te hebben en te kijken hoe dingen beter kunnen.

Voor bezitters van een pup of jonge hond heb ik opvoedconsults aan huis waarin ik inga op allerlei praktische zaken over gedrag, gehoorzaamheid, communicatie, voeding, benchgebruik en nog veel meer. Ik geef de mensen op die manier de best denkbare start met hun hond.

Speekt dit jou ook aan of heb je er vragen over, laat dan hieronder een berichtje achter. Je kunt er ook meer over lezen op deze pagina.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: