Pup wil niet wandelen

door | 23 jun, 2021

Pup wil niet wandelen blog
Zephalinda Dog Coach blog

Pup wil niet wandelen.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.

Ik ben fulltime hondengedragsdeskundige. Ik train honden, en instrueer & coach de eigenaren. Omdat ik veel met pups werk krijg ik daar ook veel vragen over. Een vraag die regelmatig voorbij komt gaat over het wandelen met de pup. Want het kan gebeuren dat de pup niet wil wandelen, en de mensen niet begrijpen wat er aan de hand kan zijn. Is de pup moe, of is er iets anders ? Ik zal je er vanuit mijn perspectief (nl. het gedrag) wat meer over vertellen.

Heb jij ook een pup die niet wil wandelen, lees dan snel verder.

 

Pup wil niet wandelen – wat kan er zoal aan de hand zijn ?

Waarom een pup niet wil wandelen is natuurlijk een beetje gissen, want de pup kan het niet vertellen. Toch zijn er wel kenmerken te ontdekken die iets zeggen over de redenen. Laten we daarom eens kijken wat er zoal kan spelen:

 

 

1. De pup begrijpt niet wat de bedoeling is

Als een pup nog niet vaak heeft gewandeld, dan begrijpt hij mogelijk nog niet wat wij van hem vragen. We proberen de pup dan te activeren met woorden zoals ‘Ga je mee?’, maar de pup denkt dan ‘Waarom dan ?…’.

Er is een goede kans dat de pup de signalen die wij geven (nog) niet oppakt. Mijn advies is om geduldig te zijn, en te proberen meer te doen met lichaamstaal of bepaalde objecten in te zetten die de pup associeert met de wandeling, zoals bijvoorbeeld de riem te tonen. Wil de pup nog steeds niet meekomen, neem dan een speeltje mee en probeer hem rustig te leiden.

 

2. De pup heeft geen behoefte om met ons mee te gaan

Pups willen graag andere roedelleden volgen, maar het kan zijn dat de pup nog geen roedelbesef heeft. Dat wil zeggen dat de pup nog niet goed begrijpt wie er wel en niet bij de roedel horen. Het kan ook zijn dat de pup de roedel onstabiel vindt, en om die reden niet wil volgen.

Volgzaamheid is een heel belangrijk punt in de opvoeding, en echt iets om aandacht aan te geven. Ik raad mijn klanten aan te werken aan communicatie en verbinding met de pup om zo de volgzaamheid te oefenen.

 

3. De pup ervaart weinig sturing of regie

Een pup die veel vrijheid krijgt zal dat gaan invullen met instinctief gedrag. Dat wil zeggen dat de pup vanuit zijn instinct gaat handelen en beslissingen zal nemen.
Als je dus veel initiatief aan de pup laat dan zul je ook bij de wandeling op een punt kunnen komen dat de hond geen notie neemt van jou, omdat hij dat meestal niet hoeft te doen.
Mijn advies is daarom om je pup echt op te voeden, en de opvoeding niet over te laten aan zijn eigen instinct, want dan vervalt de pup in gedrag dat wij liever niet zien.

 

4. Teveel spanning en opwinding tijdens het vertrek

Misschien herken je jezelf hier ook wel in. Als we willen gaan wandelen dan willen we dat de pup ons meteen begrijpt en direct in de startblokken gaat staan. Maar als het vertrek gepaard gaat met te veel stress of prikkels dan is er een kans dat de pup niet in de situatie wil meegaan. Pups kunnen dan afwachtend worden, of zelfs wegkruipen.

Wees dus ontspannen, en oefen geen druk uit. Zorg er ook voor dat de pup niet opgewonden raakt, want dat gedrag zetten ze vaak voort als ze buiten zijn.

 

5. Er is geen vast uitlaatpatroon

Pups houden van duidelijkheid en overzichtelijkheid, en functioneren het beste in een vaste structuur. Dat houdt in dat we de pup het liefst op dezelfde tijden uitlaten met personen waarbij de pup zich op z’n gemak voelt. Als je de ‘uitlaatformule’ te veel wisselt dan heb je kans dat de pup niet meer mee wil wandelen.

 

6. De pup ervaart ‘buiten’ als iets engs

Het kan gebeuren dat er buiten zo veel prikkels op de pup afkomen, dat hij dit intimiderend vindt. Hij wil dan niet meer wandelen omdat hij anticipeert op een onaangename ervaring.
Dit gedrag kan optreden als de wandeling stressvol is. Denk aan lopen in lawaaiige, drukke omgevingen, te fysiek of verbaal zijn tegen de pup, of bij intimiderend gedrag van andere honden.

Mijn tip is om je hond buiten te beschermen en begeleiding te geven. Breng je pup liefst niet in situaties die hij niet aan kan, of nog niet begrijpt. Laat ook niet zomaar toe dat andere honden op je pup afrennen, als je hond daar nog niet klaar voor is.

 

7. De pup blokkeert buiten

Sommige honden kunnen angst ontwikkelen tijdens een wandeling, en vervolgens moeite krijgen om nog met ons mee te lopen. Dit gedrag ontstaat als de hond een negatieve ervaring verwacht als hij nog doorloopt. Hij koppelt dan een bepaalde plek, geur, geluid of persoon aan ‘gevaar’.

De oorzaken voor dit gedrag kunnen er vele zijn, maar zijn altijd te linken aan een eerdere gebeurtenis. Denk aan een harde knal of geluid, een aanval van een andere hond, een te stevige correctie enz.

Mensen die in deze omstandigheden zitten raad ik aan om contact op te nemen voor advies. Reden is dat je dit gedrag vaak niet vanzelf weggaat, en met de verkeerde maatregelen versterkt kunnen worden.

 

Wil jij mijn persoonlijke advies voor jouw pup ?

Alle mensen zijn verschillend en alle pups ook. Dat maakt dat elke hondenbezitter een andere weg aflegt in de opvoeding van zijn of haar pup. Soms loop je daarbij tegen vragen aan die je eigenlijk aan niemand kan stellen.

Een uitkomst kan dan zijn dat ik bij je op bezoek kom voor een ‘opvoedconsult’ van je pup. We bekijken dan welke specifieke wensen en uitdagingen je zelf ervaart, en ik ga er in een huisbezoek met jou op in. Ik deel de kennis die ik heb, en leer je alles over gehoorzaamheid, de juiste aansturing, het stellen van regels, communicatie, voeding, de bench en nog veel meer. Zo’n bezoek doe ik eenmalig, met daarna natuurlijk nog enkele weken support.

Zou dit iets voor jou zijn, laat dan hieronder een berichtje achter. Je kunt er ook meer over vinden via deze pagina.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: