Hond bang voor vuurwerk: 10 oplossingen

door | 8 dec, 2017 | Angst bij honden

Tien tips voor het oplossen van vuurwerkangst bij honden.

Als hondengedragstrainer word ik vaak ingeschakeld om bange honden te helpen.
In deze blog geef ik inside informatie over slechts 1 onderdeel van angst namelijk vuurwerkangst.

1. Train je hond het hele jaar op harde geluiden

Dit kun je doen door bijvoorbeeld via Youtube vuurwerkgeluiden af te spelen en geleidelijk het volume te verhogen na verloop van tijd. De hond gaat dan wennen aan de geluiden en ervaart het als minder stressvol.

2. Zet negatieven geluiden om in positieve

Als de geluiden zich voordoen kun je proberen de hond te leren er een andere associatie aan te geven. Als er vuurwerkgeluid is kun je bijvoorbeeld je hond in huis laten speuren, of een leuk speeltje geven. Op die manier leert de hond het geluid te koppelen aan leuke ervaringen.

 

3. Blijf kalm

Als je hond bang is voor vuurwerk is het zaak dat je zelf kalm blijft. Wees neutraal en niet overbezorgd want de hond pikt dit signaal op. Door je zelf druk te maken zal de hond ook stress ervaren van jou.
Mocht je kalmerende signalen willen geven richting je hond dan kun je gebruik maken van o.a. gapen en zachtjes je ogen dichtknijpen.

4. Een veilige en beschermende plek in huis

Geef de hond een plek waar hij rust ervaart. Dat hoeft niet perse weg te zijn van de woonkamer want als hij daar een veilige bench heeft dan is dat prima. Is het stil op een slaapkamer en mag de hond daar anders ook komen, dan kun je daar ook een mandje neerzetten. In de meeste gevallen wil de hond bij jou blijven, en is een plekje in jouw buurt dus ook prima.

5. Overstem geluiden met muziek of de tv

Je kunt de vuurwerkgeluiden wat overstemmen met rustige muziek of de tv. Zo verdwijnt het probleem wellicht meer naar de achtergrond.

6. Gebruik aangename geuren

Als je fijne geuren gebruikt als lavendel of bachbloesem dan kan dit hond dit als rustgevend ervaren. Begin daar niet pas mee op oudejaarsavond, maar pas dit ook gedurende het jaar toe als je wilt chillen met je hond. De hond koppelt deze fijne sfeer dan aan de geur.

7. Houd de gordijnen dicht

Dit dempt het vuurwerkgeluid, maar houdt ook het flitslicht buiten. Op die manier ervaart de hond ook minder onrust.

8. Gebruik een thundershirt of calming cap

Dit zijn hulpmiddelen die de hond kunnen kalmeren omdat het prikkels uit de omgeving wegneemt (calming cap) of voelt als een veilige bedekking (thundershirt).
Het is belangrijk om deze hulpmiddelen op de juiste manier te introduceren, want anders kan het effect teniet gedaan worden. Als je mijn hulp zou willen, laat het me dan weten.

9. Masseer of geef TTouch

Massages kunnen honden in een kalme staat brengen, en de band met je viervoeter versterken. Mocht de hond tijdens de massage toch onrustig worden stop er dan mee.
Ook voor massages geldt dat het beter is om dit niet alleen te gebruiken tijdens stressmomenten, maar ook gewoon als je in een ontspannen sfeer bent.

10. Zorg dat je hond gechipt is

In de weken voorafgaand aan oud en nieuw wordt er helaas al veel vuurwerk afgestoken. Bij een onverwachte knal kan je hond op de vlucht slaan. Denk daar om als je hond losloopt of uit de tuin kan breken. De gegevens op de chip moeten up to date zijn zodat jullie weer kunnen worden herenigd.

Kun je wel wat hulp gebruiken ?

Een hond van vuurwerkangst afhelpen kan een complex proces zijn. Als professioneel  hondengedragstrainer kan ik je daarbij helpen. Ik geef op maat adviezen voor jouw specifieke omstandigheden en leer je hoe je praktisch te werk moet gaan. De succeskans is dan meestal een stuk groter.

De kracht van mijn aanpak is dat ik je veel tijd en stress bespaar door langs te komen en precies aan te geven wat er moet gebeuren. Je krijgt mijn jarenlang opgebouwde kennis meteen tot je beschikking !

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: