Eigen angst voor honden overwinnen: 8 tips

door | 24 jul, 2019

Controle over je hond
Zephalinda Dog Coach blog

Ben je bang voor honden ? Hier zijn 8 tips !

Hoe kun je eigen angst voor honden overwinnen? De meeste mensen die angst voor honden hebben, hebben dit ontwikkeld door een negatieve ervaring uit het verleden. Een gebeurtenis die blijft voorleven in je hoofd en die je altijd meedraagt. Je weet wel dat je bang bent, maar je denkt dat er niets aan te doen is. Als je graag van je angst voor honden af wilt dan is de grootste stap om actie te ondernemen. Om je te helpen geef ik je alvast een aantal tips.

 

1. Wees je bewust hoe je angst is ontstaan

Angst voor honden is bij veel mensen gekoppeld is aan een negatieve ervaring uit het verleden. Het kan gaan om de beet van een hond, een agressief blaffende hond of gewoon een vervelende hond die zich in jouw persoonlijke ruimte heeft begeven. Wat verder ook niet meewerkt zijn verhalen in de media die mensen het idee geeft dat het al snel mis kan gaan. Ook op die manier worden mensen bang voor honden. En natuurlijk speelt ook het nooit hebben gehad van een hond een rol. Het onbekende.

Als je je bewust bent of je angst reëel is of ‘ingebeeld‘ dan ben je al een stap verder.
Met reëel bedoel ik dat je zelf al eens een negatief incident hebt meegemaakt. Je weet dus dat je angst terecht is.

Een zelf aangeleerde reactie is wat je hebt gezien, geleerd of van horen zeggen. Je hebt het niet zozeer zelf ervaren maar projecteert het gevaar op jezelf.

 

2. Leer meer over de hondenwereld

Angst voor honden heeft ook veel te maken met het niet kunnen ‘lezen‘ of doorgronden van een hond. Je begrijpt niet wat ze willen, en gaat de situatie gewoon uit de weg. Toch is het niet altijd nodig om ‘mijdgedrag’ te vertonen. Door meer te weten te komen over de lichaamstaal van honden kun je beter leren voorspellen wat de hond nu precies bedoelt. De hond geeft allerlei signalen, maar veel mensen kunnen die niet lezen.

Ik heb een leuke blog gemaakt waarin op een cartooneske, maar waarheidsgetrouwe manier wordt weergegeven hoe een hond zijn lichaam gebruikt voor communicatie. Als je daar meer van weet dan gaat er een nieuwe wereld open.

 

3. Let op de energie van de hond

Een drukke energieke hond zal eerder ‘intimiderend gedrag’ vertonen dan een rustige hond. Rustige, aangelijnde honden vormen zelden een probleem. Mocht je dus een inschatting moeten maken in een lastige situatie, let dan als eerste op de energie.

 

4. Negeer de hond (niet recht aankijken)

Mensen die bang zijn voor honden hebben de neiging naar de hond te staren zodat ze ‘het gevaar’ in het oog kunnen houden. Dit is geen goed idee. De hond voelt jouw angst feilloos aan en voelt zich geroepen daarop te reageren (door je bijvoorbeeld weg te willen jagen). De hond kan dan bijvoorbeeld gaan grommen of blaffen.

Beter is het om geen contact te maken met een hond die je niet kent. De hond zal je dan niet interessant vinden en je met rust laten.

 

5. Loop niet weg, raak niet aan

Dit punt sluit aan bij het vorige. Als er een hond op je komt afgerend, blijf dan rustig. De hond wil je vaak alleen begroeten, en gaat weg meestal weg als er niets te halen valt.

Komt er een blaffende hond op je af, dan wil deze je waarschijnlijk wegjagen uit zijn ’territorium’. Blijf rustig, maak geen oogcontact en geen afwerende gebaren. Probeer de hond ook niet te aaien of aan te raken, want zijn reactie wordt dan onvoorspelbaar.

Het beste is dus de hond te negeren of je eventueel om te draaien om aan te geven dat je niet wilt communiceren. Dat is veelal voldoende.

 

6. Zet negatieve ervaringen om in positieve 

Blijf niet teveel hangen in een negatief gevoel. Kijk om je heen ook naar honden die spelen en braaf zijn. Haal positieve energie uit geleidehonden of hulphonden en ga eens kijken bij een hondenasiel. Hier kun je op bezoek zonder dat je iets kan gebeuren. Door met mensen te praten krijg je misschien een andere blik.

 

7. Loop eens met iemand mee (als je er aan toe bent)

Ken je iemand in je omgeving die een rustige, goed gebalanceerde hond heeft vraag dan eens of je een stukje mag meelopen. Dit geeft je wellicht meer moed, en een realistischer beeld wat er zoal kan gebeuren onderweg.

 

8. Vraag een hondengedragsdeskundige om hulp

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb al meerdere personen begeleid over hun angst voor honden heen te komen. Het is een proces waarbij we enkele keren bij elkaar komen. Ik maak een plan met de beste aanpak voor jou. Je leert dan meer over honden en hun gedrag, en we gaan er samen op uit. We zoeken niet de confrontatie, maar proberen op een positieve en rustige manier verder te komen. Dit alles in een tempo waar jij je goed bij voelt. Ik weet dat de angst voor honden bij mensen intens kan zijn dus je bent in goede handen.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: